Door de coronacrisis lijd ik financieel verlies. Voor welke crisismaatregelen kom ik in aanmerking?
Corona maatregelen
De crisismaatregelen voor ondernemingen worden op Vlaams niveau gecentraliseerd bij VLAIO. Lees hieronder waar je voor in aanmerking komt. VLAIO heeft ook een speciale infolijn opgericht: bel 0800 20 555 tussen 9 en 12 uur en tussen 13 en 17 uur (op vrijdag tot 16 uur).
Hinderpremie
Voldoet u aan alle voorwaarden, dan heeft u recht op een hinderpremie. Land- en tuinbouwbedrijven die voorzien in detailhandel, recreatie of horeca-activiteiten kunnen een beroep doen op de hinderpremie van 4.000 euro. Het gaat dan bijvoorbeeld om een hoeveterras, boerenmarkt of bloemenkwekerij met verkoop aan particulieren die gesloten zijn. Hoevewinkels die voedingsproducten zoals zuivel, vlees of groenten verkopen mogen openblijven want dit zijn essentiële diensten. De corona hinderpremie bedraagt 4.000 euro voor bedrijven met een fysieke inrichting die verplicht volledig moeten sluiten.
Tot wanneer coronamaatregelen
Vanaf 6 april 2020 tot het einde van de coronamaatregelen geldt dat alle ondernemingen en zelfstandigen die tot en met 5 april de corona-hinderpremie hebben gekregen, automatisch 160 euro krijgen per verplichte sluitingsdag die samenvalt met een normale openingsdag, zoals die van toepassing was voor 14 maart 2020. Wie recht had op de corona-hinderpremie, hoeft daarvoor dus geen nieuwe aanvraag te doen. Als de verplichte sluitingsmaatregelen worden opgeheven, wordt de rekening gemaakt en wordt het bedrag vanaf 6 april tot het einde van de maatregelen in één keer betaald. Wanneer dat precies zal gebeuren, is nog niet duidelijk. De corona-hinderpremie is belastingvrij.
Deze premie wordt uitbetaald door het Agentschap Innoveren en Ondernemen.
Meer informatie over de hinderpremie vindt u op de website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen.
Compensatiepremie
Voldoet u niet aan de voorwaarden voor de hinderpremie, dan heeft u recht op een compensatiepremie bij een omzetverlies van -60% in de periode tussen 15 maart 2020 en 30 april in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze premie wordt ook uitbetaald door het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Meer informatie vindt u op https://www.vlaio.be/nl/begeleiding-advies/moeilijkhedencoronavirus/specifieke-maatregelen-mbt-het-coronavirus/coronavirus
Overbruggingsrecht
Naast de hinder- en compensatiepremie heeft VLAIO ook het overbruggingsrecht als u zelfstandige in hoofdberoep bent: https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/overbruggingsrecht-voor-zelfstandigen-coronavirus
Neem ook een kijkje in onze subsidiewijzer.
Welke Coronamaatregelen neemt het Departement Landbouw en Visserij?
VLIF: waarborgregeling en versnelde uitbetaling
- Er werd een VLIF-waarborgregeling ingevoerd van maximaal 80 procent van het subsidiabele kredietbedrag voor landbouwbedrijven met brutobedrijfsresultaat van minimaal 40.000€ per bedrijfsleider. Meer info op VLIF-waarborgregeling Covid19.
- Het Departement Landbouw en Visserij betaalt ook de lopende VLIF-investeringsdossiers versneld uit.
Uitstel indieningsdatums
- Bepaalde administratieve verplichtingen worden versoepeld: u kunt uw verzamelaanvraag indienen tot 15 mei 2020, in plaats van 30 april. Zie ook: uitstel datums verzamelaanvraag 2020
- De uiterste datum om een overname te melden is daardoor ook verschoven naar 5 mei 2020.
- Volmachten regelen doet u liefst vóór 12 mei.
- Ook voor de equivalente maatregelen in verband met het mestactieplan geldt 15 mei in plaats van 30 april.
Droogte: versnelde uitbetaling
- De dossiers van de droogte van 2018 worden versneld uitbetaald. Deze droogte werd in november 2018 door de Vlaamse regering als landbouwramp erkend. In totaal werden door landbouwers 12.007 tegemoetkomingsaanvragen ingediend in de periode van 29 oktober 2018 tot 28 februari 2019. De dossiers worden behandeld in 2019 en de eerste helft van 2020. Elke maand wordt voor de afgewerkte dossiers, een beslissing tot schadevergoeding verstuurd. Landbouwers hebben een maand de tijd om hiertegen bezwaar in te dienen – dan wordt het dossier opnieuw onderzocht. Indien geen bezwaar wordt ingediend wordt het dossier in de betaalprocedure gebracht. Midden januari 2020 was reeds 99,2 miljoen uitbetaald aan 7.527 landbouwers en hadden al 7.665 landbouwers een beslissing tot schadevergoeding ontvangen (Persbericht dd 13/1/2020). Ondertussen hebben opnieuw 1.600 landbouwers een beslissing tot schadevergoeding ontvangen. In de eerste helft van april zullen nog bijkomend 1.080 landbouwers een beslissing tot schadevergoeding ontvangen. De overblijvende 1.670 dossiers worden grotendeels in de periode april en mei verwerkt. Het grootste deel van de dossiers zal uitbetaald zijn eind juli.
- De gegevens rond de droogte van de zomer van 2019 werden in januari en februari 2020 verwerkt.
Coronamaatregelen Europa
Tot slot blijft de Vlaamse overheid er bij Europa op aandringen om crisismaatregelen te activeren en zo de schade in land- en tuinbouw en visserij deels te vergoeden. Zodra hier nieuws is, brengen we u op de hoogte.