• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveeactueel.bePluimveebedrijf pluimvee nieuws

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting pluimvee
  • Marktprijzen
  • Mest
  • Pluimveetak
  • Wet en regelgeving
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
  • icon

Van onze partner Trouw Nutrition

Trouw Nutrition zet volop in op ‘state of the art’ pluimveeonderzoek

Antibioticareductie 18 november 2021

Trouw Nutrition zet volop inop ‘state of the art’ pluimveeonderzoek

Pluimveeonderzoek bij Trouw Nutrition richt zich op een gezondere en winstgevende pluimveeproductie zonder preventief antibiotica-gebruik. Om dit soort onderzoek te bevorderen, heeft Trouw Nutrition onlangs een nieuwe Poultry Nutrition & Health Unit geopend. Deze nieuwe onderzoekseenheid is de laatste aanwinst voor het eigen Poultry Research Centre in Spanje.

Uithangbord van flexibiliteit, innovatie en transparantie

De nieuwe onderzoekseenheid beschikt over vier onderzoeksruimtes met elk 48 hokken, die zijn uitgerust om verschillende studies tegelijkertijd uit te voeren. Onderzoekers kunnen er klimatologische en omgevingsomstandigheden nabootsen, zoals de vochtigheidsgraad, de temperatuur en bezettingsdichtheid. Hierdoor kunnen productieomgevingen van over de hele wereld gesimuleerd worden die echte veldsituaties zo goed mogelijk benaderen.

Bovendien beschikt elke ruimte over zeven waterreservoirs waarmee onderzoekers zeven verschillende waterbehandelingen kunnen randomiseren. Door alle hightech mogelijkheden vormt de onderzoekseenheid een uithangbord van flexibiliteit, innovatie en transparantie, waardoor verschillende strategieën in voeder, management en diergezondheid ontwikkeld en geëvalueerd kunnen worden.

Nieuwe wetgeving maakt van antibiotica-reductie nog meer prioriteit
De noodzaak tot antibiotica-reductie blijft hoog, Zeker ook nu er vanaf 28 januari 2022 een nieuwe Europese richtlijn (EU 2019/06) van kracht gaat, waardoor er eind januari voor de hele pluimveesector een volledig verbod op routinematig en/of preventief antibiotica-gebruik geldt. Trouw Nutrition richt zich dan ook op het verbeteren van de pluimveeproductie, zonder gebruik van antibiotica.

Gestandaardiseerde diermodellen en inzicht in medische problemen

De faciliteiten in de onderzoekseenheid maken ‘state of the art’ pluimveeonderzoek mogelijk. De inzichten die daaruit voortvloeien helpen onderzoekers om diermodellen te standaardiseren en zo oplossingen aan te bieden voor gezondheidsproblemen die voorkomen bij pluimvee, zoals het malabsorptiesyndroom, Salmonella en Dysbacteriose.

Onderzoek naar antibiotica door Prof. Filip van Immerseel

Trouw Nutrition werkt voor onderzoek samen met diverse gerenommeerde partijen. Zo heeft Filip van Immerseel, professor van de Vakgroep Pathologie, Bacteriologie en Pluimveeziekten aan de Universiteit Gent, vastgesteld dat de meeste antibiotica worden gebruikt voor preventieve doeleinden in de eerste levensdagen en rond de drie weken, wanneer er een microbieel onevenwicht ontstaat als gevolg van de snelle groei. Dat onevenwicht leidt vervolgens tot ontstekingen en Dysbacteriose.

Een modelaanpak voor meer inzicht in darmgezondheid

Er bestaan al verschillende betrouwbare methoden om de diagnose van Dysbacteriose vast te stellen. Toch wordt er nog steeds gezocht naar snellere en goedkopere alternatieven, zoals biomarkers die nu gevalideerd worden. Hoewel Clostridium perfringens necrotische enteritis uitlokt, wordt Dysbacteriose niet door deze specifieke bacterie veroorzaakt.

Daarom heeft de Universiteit van Gent nieuwe modellen ontwikkeld die de veldomstandigheden nauwkeurig nabootsen om meer inzicht te krijgen in de factoren die van invloed zijn op deze multifactoriële darmaandoening. Het is uitermate belangrijk om hierbij het juiste model te gebruiken, zodat de juiste oplossingen ontwikkeld kunnen worden.

Een integrale aanpak voor optimale pluimveeprestaties

Parallel aan de nieuwe pluimveeonderzoeken, heeft Trouw Nutrition een integrale aanpak ontwikkeld die de noodzaak voor antibiotica drastisch vermindert. Deze integrale aanpak omvat maatregelen rondom voer, management en diergezondheid en heeft betrekking op de volledige productieketen. Zo beperkt deze aanpak bijvoorbeeld de hoeveelheid ruwe eiwitten en wordt de opname van voedingsstoffen bij ééndagskuikens geoptimaliseerd. Het is gebleken dat deze aanpak niet alleen de dierprestaties verbetert, maar ook nog eens de antimicrobiële resistentie tegen cruciale antibiotica verlaagt.

Met de nieuwe integrale aanpak van Trouw Nutrition blijft antibiotica-reductie weliswaar een uitdaging, maar het biedt pluimveehouders tegelijkertijd ook kansen om de productieresultaten van hun pluimvee te evenaren en zelfs te verbeteren. Meer weten over deze aanpak en onze andere activiteiten? Volg Trouw Nutrition op Facebook, LinkedIn, YouTube en Instagram.

Over Trouw Nutrition

Trouw Nutrition, de diervoederdivisie van Nutreco, zet zich al 90 jaar in voor innovatie en heeft veel ervaring met de ontwikkeling van slimmere en duurzamere manieren om vee en gezelschapsdieren gezond te houden. De nieuwe onderzoekseenheid in Spanje is een aanvulling op de infrastructuur voor diepgaand onderzoek, dat zich richt op een betere gezondheid en dierlijke productie van pluimvee, zonder gebruik van antibiotica. Het onderzoeksnetwerk van Trouw Nutrition omvat inmiddels zo’n vijf onderzoeksfaciliteiten over de hele wereld en telt 110 R&D-medewerkers die jaarlijks zo’n 150 studies uitvoeren in samenwerking met onderzoekspartners en toonaangevende universiteiten.

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Meer lezen over: antibioticareductie

Feit of fabel: Leidt minder antibioticagebruik tot meer uitval?

Van onze partner Trouw Nutrition

Feit of fabel: Leidt minder antibioticagebruik tot meer uitval?

Meer lezen over:

Maak uw keuze:

Diergezondheid

Huisvesting pluimveehouderij

Kies pluimveetak

Marktprijzen

Mest

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief

Copyright © 2022 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer |

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting pluimvee
  • Mest
  • Marktprijzen
  • Pluimveetak
  • Wet en regelgeving
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Opslaan en accepteren