• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveeactueel.bePluimveebedrijf pluimvee nieuws

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting pluimvee
  • Marktprijzen
  • Mest
  • Pluimveetak
  • Wet en regelgeving
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
  • icon

Parijs opent grootste stadsboerderij van Europa

Newsflash. 10 juni 2020

Nederlander overschat uitgaven voedsel
In het centrum van de Franse hoofdstad gaan straks de deuren open van de grootste Europese urban farm, goed voor 14.000 vierkante meter vol kruiden, seizoensgroenten en -fruit. Hiermee wil burgemeester Anne Hidalgo haar ambities waarmaken om van Parijs de meest groene hoofdstad ter wereld te maken.

Stadslandbouw

Het veelbelovende project ‘ParisCulteurs’ voorziet in de creatie van 100 hectare groene ruimtes. Daarvan is een derde gereserveerd voor stadslandbouw. Ondertussen werden al muren, kelders en daken omgetoverd tot alternatieve akkers, lopen experimenten met gewassen tussen kippenrennen en bijenkorven op een verlaten spoorweg, en groeit er hop tegen de muur van de Opéra Bastille.

Groenten en fruit

Het dak van de Porte de Versailles moet de kers op de taart worden. Daar zullen 20 landbouwers vanaf juli dagelijks een ton groenten en fruit oogsten. Agripolis, eigenaar van de boerderij, ontwikkelde een eigen methode van verticale landbouw door gebruik te maken van kweektorens. In die torens worden planten niet in potgrond of in water geteeld, maar gewoon in lucht. De wortels worden regelmatig bespoten met nevel uit een gesloten watersysteem. Deze techniek levert een enorme waterbesparing op, laat toe om zonder gewasbeschermingsmiddelen te telen en reduceert de kans op vervuiling tot een minimum.

Boerderij

De bedoeling is om de inwoners van het zuidwestelijke deel van Parijs te bevoorraden. Het lokale aspect, de groenten en fruit worden binnen een straal van 500 meter van de boerderij verkocht, staat centraal.
Bezoekers zullen ook ter plaatse kunnen genieten van de producten, inclusief het uitzicht over Parijs. Er komt een restaurant van de beroemde keten Le Perchoir die zijn menu zal samenstellen met de seizoensproducten die op het dak groeien.

Oorsprong van het voedsel

Parijzenaars kunnen bovendien sinds deze week één van de 140 volkstuintjes reserveren om zelf hun groenten te kweken. Op die manier wil het stadsbestuur de mensen opnieuw dichter bij de oorsprong van hun voedsel brengen, iets wat in een stad niet altijd evident is.

Reis van groente

Dominique Alba van het stadsplanningsbureau APUR merkt dat mensen zich steeds meer vragen stellen bij tomaten uit Spanje of appels uit Nieuw-Zeeland. “Vandaag heeft een groente er ­gemiddeld een reis van 660 kilometer opzitten voor het op een bord in Parijs belandt”, vertelt ze. “Een project als ParisCulteurs heeft ook een psychologische impact: het maakt groenten en fruit zichtbaar in de stad. Veel stedelingen zijn die link met de natuur kwijt en kochten die producten simpelweg niet meer.”
Bron: Vilt
Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Voorjaarskoersen
23 mrt

Boerenbond kleurt de voorjaarskoersen

Scharrelvleeskuikens
23 mrt

Scharrelvleeskuikens kunnen lagere klimaatimpact hebben dan reguliere vleeskuikens 

Energie besparen
22 mrt

Alleen al met ventilatie is veel energie te besparen 

Vlaamse regering
22 mrt

Vlaamse regering keurt Vlaamse invulling GLB 2023-2027 goed

Demoproject OptiWel-Emis, ook iets voor jou?
21 mrt

Demoproject OptiWel-Emis, ook iets voor jou?

Toon meer

Meer lezen over:

Voorjaarskoersen

Boerenbond kleurt de voorjaarskoersen

Scharrelvleeskuikens

Scharrelvleeskuikens kunnen lagere klimaatimpact hebben dan reguliere vleeskuikens 

Energie besparen

Alleen al met ventilatie is veel energie te besparen 

Meer lezen over:

Maak uw keuze:

Diergezondheid

Huisvesting pluimveehouderij

Kies pluimveetak

Marktprijzen

Mest

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Vakpartners

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer |

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting pluimvee
  • Mest
  • Marktprijzen
  • Pluimveetak
  • Wet en regelgeving
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Opslaan en accepteren