• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveeactueel.bePluimveebedrijf pluimvee nieuws

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting pluimvee
  • Marktprijzen
  • Mest
  • Pluimveetak
  • Wet en regelgeving
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
  • icon

Vleeskuikenhouder en poelier: de ideale combinatie

Bedrijfsnieuws Vleeskuikens 14 april 2021

Vleeskuikenhouder en poelier: de ideale combinatie

Johan Laarman is sinds 1995 vleeskuikenhouder in het Drentse Ruinen, waar hij voor z’n plezier altijd al wat verkoop aan huis deed. Op zoek naar een tweede inkomensstroom, haalde Laarman zijn poeliersdiploma. Zo kon hij vijf jaar geleden, samen met een fruitteler en een melkveeboer, een winkel openen in het dorp. Dit liep zo goed dat zij vorig jaar besloten hun huurpand te verruilen voor een groter kooppand. Sinds afgelopen zomer, toen de omzet van de winkel ongeveer verdubbelde en Laarman bovendien aanvragen kreeg van andere boerenwinkels, leveren zijn vleeskuikenhouderij en deze – wat hij nog steeds noemt ‘nevenactiviteiten’ – evenveel op.

Op het moment dat we Johan Laarman spreken, is hij net terug van zijn boerenwinkel in het centrum van het dorp, waar hij twee keer per week zelf een keur aan verse, door hem zelf verwerkte kippenvleesproducten aflevert. Het vlees dat hij verwerkt is afkomstig van Plukon, de slachterij waaraan hij zijn eigen Goed Nest vleeskuikens levert.

Vleeskuikenhouder en poelier: de ideale combinatie

Laarman: “Mijn eigen dieren gaan eens per zeven weken naar de slacht, dus om twee keer per week te kunnen leveren is ook ander vlees nodig. Maar doordat ik uitsluitend hetzelfde ras en concept afneem, is het toch min of meer mijn eigen product, waarvoor ik garant kan staan.”

“Met tweedehands koelcellen en een huurpandje zijn we een beetje gaan experimenteren”

Laarman vindt het leuk om contact te hebben met de mensen die zijn vlees eten. Niet alleen heeft hij de vijf stallen, waarin hij zo’n 110.000 dieren houdt, opengesteld voor publiek*; hij heeft ook van begin af aan kleinschalige verkoop aan huis gedaan. Maar hierbij ging het om hooguit twintig klanten per week. Toen hij vijf jaar geleden besloot om samen met een fruitteler en een melkveehouder  boerderijwinkel ‘t Vershuus te beginnen, in het winkelcentrum van het Drentse dorp Ruinen, gingen ze dan ook voorzichtig van start: “Met tweedehands koelcellen en een huurpandje zijn we een beetje gaan experimenteren. Niet alleen om te kijken of het concept aansloeg; ook de samenwerking met andere boeren was nieuw.”

Vleeskuikenhouder en poelier: de ideale combinatie
Kipvitrine in ‘t Vershuus

Boerderijwinkel gouden greep

De boerderijwinkel bleek een gouden greep, want bezoekers van het winkelcentrum reageerden enthousiast op de komst van een echte winkel, met verse, lokale producten, daar waar detailhandel juist aan het verdwijnen was. Door de eigen producten van de drie vennoten aan te vullen met andere streekproducten en lekkernijen van de groothandel, kan ‘t Vershuus een zeer uitgebreid assortiment aanbieden.

Producten van verschillende agrariërs

Zo levert Laarman ook vlees van andere veehouders en wildproducten, de melkveehouder behalve zijn eigen kaas ook yoghurt, vla en ijs van andere zuivelbedrijven. En de fruitteler verzorgt naast de eigen oogst ook groenten en fruit van andere telers en de groothandel. Bovendien is er het Vers Café**, waar bezoekers verse broodjes van de lokale bakker kunnen eten, belegd met verse, boeren producten.

“Ik kon het bijna niet meer bijbenen: de omzet verdubbelde, maar plotseling meldden zich ook steeds meer andere boerderijwinkels”

Afgelopen zomer namen Laarman’s ‘nevenactiviteiten’ pas werkelijk een vlucht: “Ik kon het bijna niet meer bijbenen: de omzet verdubbelde, maar plotseling meldden zich ook steeds meer andere boerderijwinkels voor leveringen.” Omdat het bedrijf van zijn ouders niet in twee inkomens kon voorzien, haalde Laarman in 1996 zijn poelierdiploma.

  • Het Vers Café
  • Johan Laarman aan de slag als poulier

Na een aanvankelijk voorzichtige start van zijn vleesverwerkingsbedrijf aan huis, heeft hij inmiddels drie werknemers die drie dagen per week werken. Zo kan hij niet alleen kippenvlees, kalkoenvlees en wild aan zijn eigen boerenwinkel leveren, maar ook aan zeven andere bedrijven. Daarnaast bedient hij – voorafgaand aan en (hopelijk) straks na de lockdown – nog een kleine groep horeca ondernemers.

Geen concurrent van supermarkt

Hoewel Laarman hoogstens vijf procent van ‘zijn vlees’ (terug)koopt bij Plukon, is dit inmiddels goed voor de helft van zijn inkomen. Toch blijft Laarman zich in essentie vleeskuikenhouder voelen: “Natuurlijk is het leuk om klanten op hun wenken te bedienen met producten op maat, en ze persoonlijk te spreken. Maar ik kan – en wil – op geen enkele manier concurreren met de efficiëntie van de supermarktketen. Mijn eigen vleesverwerking en verkoop betekent weliswaar meer marge, maar ik heb ook drie mensen in dienst en arbeid is duur.”

“Daarom is juist de combinatie zo leuk, van enerzijds het massaproduct en anderzijds dat liefdevolle, maar zeer bewerkelijke product op maat!”

Op de vraag of hij zijn poeliersbedrijf en boerderijwinkel zou willen uitbreiden antwoordt de boer dan ook ontkennend: “Ik doe het liever heel goed op deze schaal dan dat ik kwaliteit inlever om groter te worden. Daarom is juist de combinatie zo leuk, van enerzijds het gestandardiseerde massaproduct voor supermarkten en anderzijds dat liefdevolle, maar zeer bewerkelijke product op maat!”

* Vanwege corona en vogelgriep is Laarman’s zichtstal tijdelijk gesloten.
** Het Vers Café is vanwege corona tijdelijk gesloten.

Bedrijfsgegevens
Johan Laarman (Pluimveeboerderij & Poelier Laarman)
Ruinen
11.000 vleeskuiken

Dit betreft een artikel uit onze gratis Pluimveekrant. Soortgelijke artikelen als eerste thuis op de mat?

Actie vakbladen

    Het gaat hierboven om een jaarabonnement. Na het eerste jaar wordt het officiële jaartarief berekend. Hierbij geldt een opzegtermijn van 1 maand.
    Proefabonnementen en acties zijn geheel vrijblijvend en stoppen automatisch na afloop van de proefperiode. Aanvragen van proefabonnement alleen beschikbaar voor Nederland

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Landbouwjaarprijzen in 2022 – eerste schattingen
26 jan

Eerste schatting van de landbouwjaarprijzen in 2022

25 jan

10 tips: in de startblokken voor een goede finish

Genetische selectie kan infectieziekten uitroeien
25 jan

Genetische selectie kan infectieziekten uitroeien

et nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2023-2027
25 jan

Kom meer te weten over het nieuwe GLB 2023-2027

vogelgriep H5
25 jan

Uitbraak hoogpathogene vogelgriep op leghennenbedrijf in Wervik

Toon meer

Meer lezen over: bedrijfsnieuws

Basisbetaling

Bijkomende uitbetalingen van de basisbetaling op 21 december

Agrovoedingsketen

Minister Brouns steunt elf projecten voor Vlaamse agrovoedingsketen

Kleine windmolen

Interesse in kleine windmolens groeit, wanneer kan dit uit?

Meer lezen over:

Maak uw keuze:

Diergezondheid

Huisvesting pluimveehouderij

Kies pluimveetak

Marktprijzen

Mest

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Vakpartners

  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer |

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting pluimvee
  • Mest
  • Marktprijzen
  • Pluimveetak
  • Wet en regelgeving
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Opslaan en accepteren