• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveeactueel.bePluimveebedrijf pluimvee nieuws

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting pluimvee
  • Marktprijzen
  • Mest
  • Pluimveetak
  • Wet en regelgeving
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
  • icon

Verbetering bedrijfshygiëne kan 100 gram extra groei per ronde opleveren

Vleeskuikens 15 november 2021

Verbetering bedrijfshygiëne kan 100 gram extra groei per ronde opleveren

Pluimveehouders kunnen nu nog specifieker inzicht krijgen in de virusdruk in de schoongemaakte stal. De VIR-check is namelijk vernieuwd. Met de extra categorie – geel – krijgen dierenarts, voeradviseur en pluimveehouder meer handvatten om de bedrijfshygiëne gericht aan te pakken. Een verbetering van rood naar groen kan resulteren in een extra groei van wel 100 gram per kip per ronde.

Een lage virusdruk in de vleeskuikenstal is essentieel voor een goede opstart. Zo hebben de kuikens meer energie om te groeien. De VIR-check helpt pluimveehouders om die virusdruk in de stal vast te stellen. Via cloacaswabs bij tien kuikens van 6 of 7 dagen oud, meet de VIR-check de aanwezigheid en hoeveelheid van vijf besmettelijke en resistente virussen bij vleeskuikens.

Gerichte maatregelen

Blijken er veel virusdeeltjes van diverse virussen in de monsters te zitten, dan hebben die virussen de reiniging en desinfectie van de stal overleefd. De kuikens zijn dan al snel na binnenkomst blootgesteld aan ziektekiemen. De uitslag kan variëren van groen (schoon) tot rood (werk aan de winkel). Tot voor kort zat tussen groen en rood alleen de categorie oranje. De stal scoort op hygiëne dan slechter dan een derde van de pluimveebedrijven. Nieuw is dat er een categorie bij is gekomen: geel. Die score ligt rond het gemiddelde van pluimveebedrijven. Deze score geeft aan dat de desinfectie goed gaat, maar dat er nog winst te behalen valt. Samen met de dierenarts en de voeradviseur kan de pluimveehouder dan gerichte maatregelen nemen om tot betere resultaten te komen.

Samenwerking

De nieuwe categorie is het resultaat van een samenwerking tussen GD, ForFarmers De Hoop en enthousiaste dierenartsen. Ze vergeleken de resultaten uit de VIR-check met de technische resultaten van reguliere vleeskuikens.

Wat bleek? Koppels waarbij een lage VIR-checkscore werd vastgesteld (dus in een succesvol schoongemaakte en gedesinfecteerde stal kwamen), groeiden gemiddeld sneller dan rondes die een hogere VIR-checkscore hadden. Bij een rode VIR-checkscore was het verschil het grootst: deze koppels groeien gemiddeld 2,4 gram per dag minder dan koppels met een groene score.

Groeiwinst

Door deze gegevens met elkaar te vergelijken en te verwerken, kan de VIR-check nog specifieker inzicht geven in de virusdruk in de vleeskuikenstal. De score maakt concreet welke groeiwinst er gemiddeld te behalen valt met het verbeteren van de hygiëne tijdens de leegstand.

  • Groen
    Deze score geeft aan dat de reiniging en desinfectie van het bemonsterde hok grondig en succesvol was. Gemiddeld vertonen koppels vleeskuikens met een groene VIR-check-score de hoogste daggroei en de laagste uitval en voederconversie.
  • Geel
    Deze score ligt rond de gemiddelde score van pluimveebedrijven. Gemiddeld groeien koppels vleeskuikens met een gele VIR-check-score 0,8 gram per dag minder dan koppels met een groene score.
  • Oranje
    Deze score is hoger dan gemiddeld en laat zien dat de reiniging en desinfectie onvoldoende succesvol was en verdere aandacht behoeft. Gemiddeld groeien koppels vleeskuikens met een oranje VIR-check-score 1,6 gram per dag minder dan koppels met een groene score.
  • Rood
    De VIR-checkscore is erg hoog en geeft aan dat de reiniging en desinfectie niet succesvol was en verdere aandacht behoeft. Gemiddeld groeien koppels vleeskuikens met een rode VIR-check-score 2,4 gram per dag minder dan koppels met een groene score.

Onderste uit de kan

Met de VIR-check halen pluimveehouder, dierenarts en voeradviseur het onderste uit de kan. Het is dé test om te beoordelen of het schoonmaken en desinfecteren van een stal is gelukt. Door inzichtelijk te krijgen waar de problemen liggen, wordt het makkelijker om virussen aan te pakken.

Bron: GD

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Energie besparen 2
28 mrt

Energiebesparing? Ook dit zijn mogelijkheden 

Voorjaarskoersen
23 mrt

Boerenbond kleurt de voorjaarskoersen

Scharrelvleeskuikens
23 mrt

Scharrelvleeskuikens kunnen lagere klimaatimpact hebben dan reguliere vleeskuikens 

Energie besparen
22 mrt

Alleen al met ventilatie is veel energie te besparen 

Vlaamse regering
22 mrt

Vlaamse regering keurt Vlaamse invulling GLB 2023-2027 goed

Toon meer

Meer lezen over: vleeskuikens

Energie besparen 2

Energiebesparing? Ook dit zijn mogelijkheden 

Scharrelvleeskuikens

Scharrelvleeskuikens kunnen lagere klimaatimpact hebben dan reguliere vleeskuikens 

Energie besparen

Alleen al met ventilatie is veel energie te besparen 

Maak uw keuze:

Diergezondheid

Huisvesting pluimveehouderij

Kies pluimveetak

Marktprijzen

Mest

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Vakpartners

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer |

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting pluimvee
  • Mest
  • Marktprijzen
  • Pluimveetak
  • Wet en regelgeving
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Opslaan en accepteren