• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveeactueel.bePluimveebedrijf pluimvee nieuws

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting pluimvee
  • Marktprijzen
  • Mest
  • Pluimveetak
  • Wet en regelgeving
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
  • icon

Strengere geurnorm voor vleeskippenbedrijven

Braadkippen. Vleeskuikens 1 februari 2021

geuremissiefactor

Vlaanderen gaat de geuremissiefactor bij de beoordeling van omgevingsvergunningen van vleeskippenstallen verstrengen. De vandaag gehanteerde norm van 0,33 odeur units per dier zal vanaf 14 februari 2021 opgetrokken worden naar 0,59 odeur units. Die aanpassing komt er nadat recente geurstudies aantonen dat de gebruikte geuremissiefactor niet zou overeenstemmen met de realiteit.

Geuremissiefactor

Het dossier rond megastallen in De Standaard stelde de discussie over grote veestallen in het Vlaamse landschap op scherp. Eén van de klachten was de geurimpact van deze stallen op de omgeving. Vooral de vleeskippensector werd daarbij ook geviseerd. Eind vorig jaar liet Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) weten dat ze de resultaten van een studie door het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) afwacht vooral ze de geuremissiefactor voor vleeskippen zou herzien.

Resultaten ILVO-studie 

In opdracht van het Departement Omgeving voerde ILVO anderhalf jaar geuremissiemetingen uit bij vleeskippenbedrijven. Vleeskippen blijven gemiddeld zes weken op een landbouwbedrijf. In totaal werden bij vier verschillende stallen metingen gedaan. In de eerste twee weken dat de kuikens in de stal aanwezig waren, was er minstens één meetdag per bedrijf, voor week drie en vier ging het om minstens twee meetdagen en de laatste twee weken ging het ook om minimum drie meetdagen.

Na het uitladen vs. voor het uitladen

Uit deze studie blijkt dat er een ook groot verschil is in de periode waarin gemeten wordt. “In de eerste twee weken van een rond is er slechts een zeer beperkte geuremissie. Nadien stijgt de emissie tot wanneer de dieren worden opgeladen om geslacht te worden”, staat te lezen in de studie. Opvallend is dat de geuremissie van alle stallen na het uitladen duidelijk lager was dan voor het uitladen. En dat in tegenstelling tot de ammoniakemissie in die periode. Dat zou er kunnen op wijzen dat geuremissies sterker afhankelijk zijn van het aantal dieren dan de ammoniakemissies”, luidt het.

Geuremissiefactor piekt in laatste twee weken

Globaal genomen concludeert de studie van ILVO dat de theoretische modellen die gebruikt worden om de geurimpact van een vleeskippenbedrijf in kaart te brengen, relatief goed overeenstemmen met de realiteit. Vandaag bedraagt die geuremissiefactor 0,33 odeur units per vleeskip. “Wat we wel zien, is dat de geuremissie piekt in de laatste twee weken dat de kippen in de stal aanwezig zijn. Het gemiddelde van de hoogste emissiewaarden die we hebben vastgesteld, schommelt rond 0,59 odeur units per vleeskip. Seizoensinvloeden konden niet worden vastgesteld”, aldus de ILVO-studie.

Bron: VILT

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Energie besparen 2
28 mrt

Energiebesparing? Ook dit zijn mogelijkheden 

Voorjaarskoersen
23 mrt

Boerenbond kleurt de voorjaarskoersen

Scharrelvleeskuikens
23 mrt

Scharrelvleeskuikens kunnen lagere klimaatimpact hebben dan reguliere vleeskuikens 

Energie besparen
22 mrt

Alleen al met ventilatie is veel energie te besparen 

Vlaamse regering
22 mrt

Vlaamse regering keurt Vlaamse invulling GLB 2023-2027 goed

Toon meer

Meer lezen over:

Energie besparen 2

Energiebesparing? Ook dit zijn mogelijkheden 

Voorjaarskoersen

Boerenbond kleurt de voorjaarskoersen

Scharrelvleeskuikens

Scharrelvleeskuikens kunnen lagere klimaatimpact hebben dan reguliere vleeskuikens 

Meer lezen over:

Maak uw keuze:

Diergezondheid

Huisvesting pluimveehouderij

Kies pluimveetak

Marktprijzen

Mest

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Vakpartners

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer |

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting pluimvee
  • Mest
  • Marktprijzen
  • Pluimveetak
  • Wet en regelgeving
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Opslaan en accepteren