• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveeactueel.bePluimveebedrijf pluimvee nieuws

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting pluimvee
  • Marktprijzen
  • Mest
  • Pluimveetak
  • Wet en regelgeving
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
  • icon

Open brief van agrovoedingssector aan minister Demir

Vleeskuikenprijs Vleeskuikens 5 juli 2022

Open brief van agrovoedingssector aan minister Demir

In een reactie op de onzin die Vlaams minister Zuhal Demir op zondag 3 juli 2022 tijdens een interview op VTM uitkraamde en die daags nadien in zowat alle media breed werd uitgesmeerd, richtte de agrovoedingssector vertegenwoordigd door Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Belgian Feed Association (BFA) Boerenbond, Febev, Fenavian, Landsbond der Beenhouwers de minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme, onderstaande open brief.

“Het is te kort door de bocht om te stellen dat we zelfvoorzienend zijn in de hoeveelheid vlees die we produceren en bijgevolg de productie gemakkelijk kunnen afbouwen. Het is belangrijk die productie (“meer dan dubbel dan wat we zelf eten”) te kaderen en van de nodige nuance te voorzien.

De huidige productie in Vlaanderen beantwoordt aan een concrete nood/marktvraag binnen Europa. De keuze voor vlees uit Vlaanderen komt vanuit de kwaliteit, de expertise en de nabijheid binnen de Europese Unie. Onze Vlaamse dierlijke productie behoort tot de wereldtop qua efficiëntie en beperkte impact op het klimaat. Het is beter dat de lokale Europese vraag wordt ingevuld met vlees dat in Vlaanderen geproduceerd wordt dan met vlees dat elders ter wereld geproduceerd wordt.

Er is ook nood aan nuance in de cijfers van vleesproductie, export en consumptie. Momenteel worden de cijfers uitgedrukt in aantal dieren en aantal kg vlees – delen die we in Europa minder consumeren vinden vlot hun weg op complementaire markten buiten Europa. Export laat ons met andere woorden toe het dier helemaal te valoriseren en in te zetten op een volledige circulariteit van de eiwitten die we produceren. Meer nog, deze sector kent amper voedselverlies: alles aan een dier wordt via het ‘van kop tot staart’-principe toegepast. Dierlijke producten komen uiteindelijk ook nog in allerhande andere eindproducten terecht. Denk aan remblokken, cosmetica, medische protheses, snoepgoed, dierenvoeding,…

Laat ons niet vergeten dat landbouw en veehouderij een strategische expertise is in Vlaanderen. Dat toont zich onder andere in het handelssaldo: onze vleessector genereert 1,6 miljard euro van een totaal handelssaldo van ca. 20 miljard euro (cijfers www.nbb.be). Vlaanderen speelt zo een centrale rol in de voedselbevoorrading van Europa: het aandeel van handel binnen Europa ligt voor vers vlees (excl. bijproducten) ruim boven de 90%. Dat wil zeggen dat wat we in Vlaanderen produceren voornamelijk in onze buurlanden geconsumeerd wordt. We kunnen dus met zekerheid stellen dat we vooral produceren ter bevoorrading van de lokale (Europese) markt.

Wanneer we de veestapel zouden inkrimpen zal het aanbod de vraag niet meer kunnen beantwoorden. We mogen ook niet vergeten dat onze Vlaamse/Belgische consument een voorkeur heeft voor inlands vlees. Die voorkeur voor inlands vlees komt er vooral omwille van de steun voor de inlandse economie, het vertrouwen in de controles in België (veiliger) en de milieuvriendelijkheid (kortere afstanden in transport). De sector zet al jaren in op verschillende concrete inspanningen om voortdurend te verduurzamen. Een stuk vlees van bij ons zit bij de wereldtop qua beperkte CO2-uitstoot, beperkt waterverbruik etc. Het is dus ook duidelijk dat onze lokale sector ver boven het globale gemiddelde zit. Daar mogen we terecht trots op zijn. Met al deze sterktes indachtig, is het ook logisch dat we inzetten op het ondersteunen van een lokale productie: in ideale omstandigheden met een sterk wettelijk kader. Dat geeft ons uiteindelijk een product van topkwaliteit. Het gaat tenslotte ook om onze voeding. Het alternatief is kiezen voor een buitenlands product waarvan we weten dat het minder sterk presteert op kwaliteit, duurzaamheid… Dat lijkt allesbehalve wenselijk.

In cijfers:
84% van de veestapel bevindt zich in Vlaanderen. Dit was in 2020 goed voor 52.708.694 dieren (varkens, runderen, schapen, hoefdieren, geiten en pluimvee).  . In Vlaanderen concentreert zich vooral de varkenshouderij, pluimvee en de helft van de rundveehouderij. Dit bedraagt:
• 1.231.534 runderen, waarvan ongeveer een gelijke verdeling tussen melkvee en vleesvee. Een belangrijke nuance is dat vleesvee gebruikt wordt voor de productie van vers vlees. Melkvee wordt natuurlijk ingezet voor zuivelproductie en uiteindelijk worden de dieren gebruikt voor vleesbereidingen (gehakt etc.)
• 6.218.271 varkens

Momenteel exporteert België 1.737.833 ton vlees en wordt er 909.734 ton vlees geïmporteerd.
• De export van vlees bedraagt voornamelijk varkensvlees (40%), kippenvlees (26%) en vleeswaren (13%).
• De import van vlees zit voornamelijk in vleeswaren (27%) en kippenvlees (22%). Het aandeel van varkensvlees en rundvlees in import bedraagt momenteel respectievelijk 13% en 6%.

Er werken bijna 90.000 mensen in de landbouwsector. Dat is ongeveer 2% van de totale werkende bevolking. In de vleesverwerking zetten 180 bedrijven dagelijks zo’n 6.000 werknemers aan het werk, in de verkoop zijn dat er nog eens  16.000,  waarmee ze een gigantische bijdrage realiseren aan onze economie.

Wij hebben altijd een constructieve en collaboratieve houding aangenomen naar onze beleidsmakers om alle uitdagingen aan te pakken. Het is ook een engagement dat we blijven aanhouden. Het is echt wel essentieel dat er gewerkt wordt vanuit een wederzijds respect en er geen feitelijke onjuistheden worden verspreid om het maatschappelijk debat te polariseren of te vertroebelen.

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Nieuwe Europese wetgeving kan duurzaam boeren aantrekkelijker maken
31 mrt

Nieuwe Europese wetgeving kan duurzaam boeren aantrekkelijker maken

De Belg houdt van zijn stukje vlees
30 mrt

De Belg houdt van zijn stukje vlees

beheerovereenkomsten
30 mrt

Vlaamse regering keurt invulling VLM-beheerovereenkomsten principieel goed

Energie besparen 2
28 mrt

Energiebesparing? Ook dit zijn mogelijkheden 

Vaccinatietraject vogelgriep gaat door met twee vaccins
24 mrt

Vaccinatietraject vogelgriep gaat door met twee vaccins

Toon meer

Meer lezen over: vleeskuikens

De Belg houdt van zijn stukje vlees

De Belg houdt van zijn stukje vlees

Energie besparen 2

Energiebesparing? Ook dit zijn mogelijkheden 

Scharrelvleeskuikens

Scharrelvleeskuikens kunnen lagere klimaatimpact hebben dan reguliere vleeskuikens 

Meer lezen over:

Maak uw keuze:

Diergezondheid

Huisvesting pluimveehouderij

Kies pluimveetak

Marktprijzen

Mest

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Vakpartners

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer |

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting pluimvee
  • Mest
  • Marktprijzen
  • Pluimveetak
  • Wet en regelgeving
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Opslaan en accepteren