• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveeactueel.bePluimveebedrijf pluimvee nieuws

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting pluimvee
  • Marktprijzen
  • Mest
  • Pluimveetak
  • Wet en regelgeving
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
  • icon

De Belg houdt van zijn stukje vlees

Vleeskuikens 30 maart 2023

De Belg houdt van zijn stukje vlees

Meer dan de helft van de Belgen (56 procent) eet minstens 4 keer per week vlees (inclusief gevogelte). Vlees eten zit in zijn routine en behoort tot zijn eetcultuur. Daarnaast zijn ook smaak en voedzaamheid belangrijke redenen van de Belg om voor vlees te kiezen. Dit blijkt uit onderzoek van iVox en GfK Belgium in opdracht van VLAM.

In 2022 kocht de Belg 4,2 kg rundvlees, 5,8 kg varkensvlees, 0,5 kg kalfsvlees, 5,7 kg mengelingen van voornoemde verse vleessoorten en 8,9 kg vers gevogelte om thuis te verbruiken.

Op langere termijn zien we een lichte verschuiving van varkens- en rundvlees (en mengelingen) naar gevogelte en vegetarische vleesvervangers hoewel het verbruik van rund- en varkensvlees tezamen de laatste jaren wel stand houdt. Vlees blijft een belangrijke eiwitbron. 57 procent van de Belgen let bij zijn aankoop van vers vlees op de herkomst. 94 procent daarvan heeft een voorkeur voor inlands vlees.

Vlees hoort bij de Belgische eetcultuur?

De Belg houdt van een stukje vlees (inclusief gevogelte). Dat blijkt uit onderzoek van iVox, uitgevoerd in februari 2023 in opdracht van VLAM. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de smaak en veelzijdigheid van vlees, de gewoonte om vlees te eten en de voedzaamheid van vlees.

86 procent van de Belgen houdt van de smaak van vlees, zo blijkt uit het onderzoek, en 68 procent zegt dat vlees sterk ingebakken zit in zijn voedingsgewoonte. Vlees eten is voor de meeste Belgen een routine en hoort bij onze Belgische eetcultuur. 69 procent van de ondervraagden zegt dat vlees voedzaam is en past in een gezond voedingspatroon.

In februari 2023 verklaarde 56 procent van de Belgen minstens 4 keer per week vlees (inclusief gevogelte) te eten tegenover 52 procent in 2018 (op basis van gelijkaardig onderzoek van iVox). De Belg wisselt vlees af met vis, week- en schaaldieren, vegetarische vleesvervangers of neemt een maaltijd zonder voornoemde producten.

Hoeveel vlees eet de Belg?

Wat het thuisverbruik van vers vlees betreft, hebben we precieze cijfers dankzij het consumentenpanel van GfK Belgium dat in opdracht van VLAM dagelijks de aankopen volgt van 6 000 Belgische gezinnen. Zo weten we dat de Belg in 2022 thuis 4,2 kg rundvlees at, 5,8 kg varkensvlees, 0,5 kg kalfsvlees, 5,7 kg mengelingen van voornoemde vleessoorten en 8,9 kg gevogelte.

Deze cijfers liggen in lijn met die van 2019 en zijn zelfs iets hoger voor varkensvlees en vleesmengelingen. De cijfers van 2020 en 2021 waren atypisch wegens corona (we aten toen veel vaker thuis) en laten we beter buiten beschouwing om de evolutie te bespreken.

Wat opvalt bij het thuisverbruik van vers vlees is dat we als gevolg van de hoge voedselinflatie (+8,4 procent in 2022) een versterkte trend zien van vleesaankopen bij de hard discounters Aldi en Lidl (17 procent volumeaandeel). De grotere supermarkten blijven wel het belangrijkste kanaal waar de Belg zijn vers vlees koopt (50 procent volumeaandeel).

Grafiek aankoopkanalen vlees

Bron: GfK Belgium – DIS 1: Dit zijn de hypermarkten en grotere supermarkten (Albert Heijn, Carrefour Hypermarkten, Carrefour Market, Colruyt, Delhaize Supermarkten, …)

Verder stellen we vast dat de gestegen winkelprijzen de Belg vaker doen grijpen naar de goedkopere versnijdingen.

De Belg eet niet alleen thuis maar neemt ook maaltijden buitenshuis (bijvoorbeeld in horeca, op het werk of bij familie). We stellen vast dat wanneer de Belg vlees at in 2022, hij dat 71 procent van de keren thuis deed en 29 procent van de keren elders. Deze cijfers komen overeen met die van 2019, vóór de coronacrisis.

Vlees blijft een belangrijke eiwitbron

Er is veel aandacht voor eiwitdiversiteit op het bord. We hebben keuze uit verschillende opties: vlees, vis-, week- schaal- en schelpdieren, peulvruchten en vegetarische vleesvervangers. Op langere termijn zien we een lichte verschuiving van varkens- en rundvlees (en mengelingen) naar gevogelte en vegetarische vleesvervangers hoewel het verbruik van rund- en varkensvlees tezamen de laatste jaren wel stand houdt. Vis-, week- schaal- en schelpdieren vertonen een dalende trend in het thuisverbruik.

Niet alleen het thuisverbruik van vers vlees en gevogelte kwam in 2022 hoger uit dan in 2019. Ook bij vleeswaren en bij kant-en-klare maaltijden met vlees en gevogelte was het thuisverbruik in 2022 respectievelijk 1 procent en 8 procent hoger dan in 2019.

Grafiek aandelen vleessoorten en alternatieven

Bron: GfK Belgium

Sterke voorkeur voor vlees van bij ons

57 procent van de Belgen let bij zijn aankoop van vers vlees op de herkomst. 94 procent daarvan heeft een voorkeur voor inlands vlees. Ze hebben er vertrouwen in en willen de inlandse economie steunen door voor Belgisch vlees te kiezen. Het korte transport van producent tot consument is de belangrijkste milieudrijfveer om voor inlands vlees te kiezen.

Bron: VLAM

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Natuur- en milieuorganisaties verlaten onderhandelingstafel over MAP7
23 nov

Natuur- en milieuorganisaties verlaten onderhandelingstafel over MAP7

Beroepen op overmacht: ook als water weg trekt, blijft er schade
20 nov

Beroepen op overmacht: ook als water weg trekt, blijft er schade

Stikstofakkoord: “Wachten op rechtszekere uitwerking, fundamentele bezorgdheden blijven”
16 nov

Stikstofakkoord: “Wachten op rechtszekere uitwerking”

Vlaamse regering bereikt nieuw stikstofakkoord
14 nov

Vlaamse regering bereikt nieuw stikstofakkoord

Teleurstelling in akkoord over EU-natuurherstelwet
14 nov

Teleurstelling in akkoord over EU-natuurherstelwet

Toon meer

Meer lezen over: vleeskuikens

Welzijnskip wordt stilaan de nieuwe standaard bij Colruyt Laagste Prijzen en Okay

Welzijnskip wordt de nieuwe standaard bij Belgische supermarkten

Het effect van actuele dierwelzijntrends op ammoniakemissie

Wat is het effect van actuele dierwelzijntrends op ammoniakemissies?

Kunnen insecten veilig groeien op vleeskuikenmest?

Kunnen insecten veilig groeien op vleeskuikenmest?

Meer lezen over:

Maak uw keuze:

Diergezondheid

Huisvesting pluimveehouderij

Kies pluimveetak

Marktprijzen

Mest

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Vakpartners

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Adverteren

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer |

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting pluimvee
  • Mest
  • Marktprijzen
  • Pluimveetak
  • Wet en regelgeving
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Opslaan en accepteren