• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveeactueel.bePluimveebedrijf pluimvee nieuws

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting pluimvee
  • Marktprijzen
  • Mest
  • Pluimveetak
  • Wet en regelgeving
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
  • icon

Soja in bio-leghennenvoer vervangen door mengteelt veldbonen en granen

Biologische pluimvee Leghennen Leghenstal 8 maart 2021

Soja

Het inkuilen van mengteelten van veldbonen en granen zorgt ervoor dat deze aangewend kunnen worden als lokaal geproduceerde alternatieve eiwitbron in bio-leghennenvoeder. Dat kon besloten worden uit het recent afgelopen KUILEG-project. Dit project liep drie jaar en werd gefinancierd door het Vlaams Departement van Landbouw en Visserij. Belgische partners ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek), Inagro en Proefhoeve Bottelare (HOGENT-UGent) zochten en vonden een lokaal alternatief voor sojaschroot in bio-leghennenvoeder.

In hun zoektocht naar lokale alternatieve eiwitbronnen kwam het onderzoeksconsortium al gauw terecht bij veldbonen. Deze zijn eiwitrijk, maar bevatten ook veel anti-nutritionele factoren (ANF), zoals vicine en convicine, waardoor ze intoxicatie kunnen veroorzaken bij leghennen. Bijkomend probleem in de biologische sector is dat het aantal toegelaten verwerkingsmethodes beperkter is dan in de reguliere sector. Inkuilen als verwerkingstechniek behoort echter wel tot de mogelijkheden.

KUILEG-project

In het KUILEG-project werd dan ook een antwoord gezocht op twee centrale onderzoeksvragen, nl. ‘In welke mate is het gehalte aan ANF gereduceerd bij het inkuilen van veldbonen?’ en ‘Is het haalbaar om lokaal geteelde mengteelten van veldbonen en granen in te zetten als alternatieve eiwitbron voor kippen?’.

Proef types mengteelten

Uit een eerste proef waarbij verschillende types mengteelten (veldbonen in combinatie met granen) werden ingezaaid, bleek het inkuilen effectief een succesvolle techniek te zijn om de aanwezige ANF te reduceren. Vooral de vicine-gehaltes daalden spectaculair, soms zelfs met meer dan de helft, tot zelfs bijna 90% bij de winterveldboonvariëteit Axel. Daarnaast bleef de nutritionele waarde (ruw eiwit, ruw vet en ruwe celstof) van de kuil nog steeds goed. Door deze veelbelovende resultaten is ook een prestatie- en een verteringsproef bij leghennen uitgevoerd aan het ILVO. Daarbij is het aandeel sojaschroot in het voeder (zoveel mogelijk) vervangen door (ingekuilde) veldbonen of een ingekuilde mengteelt van veldbonen en granen.

Prestatieproef

In de prestatieproef zijn geen significante verschillen gevonden tussen de verschillende voeders voor wat betreft prestaties (legpercentage, eigewicht, eimassa, voederopname en voederconversie) en eikwaliteit (schaaldikte, breuksterkte, dooierkleur en Haugh Unit). De verteerbaarheid bleek beter bij de ingekuilde mengteelten in vergelijking met de droge veldbonen. Mogelijks zorgt het inkuilproces voor een verbeterde eiwitbeschikbaarheid. Uit deze proeven kan besloten zijn dat het mogelijk moet zijn om sojaschroot in een bio-leghennenvoeder te vervangen door een ingekuilde mengteelt van veldbonen en granen.

Vervolgproject vlinderbloemige gewassen

Eind 2020 werd een vervolgproject opgestart, nl. OPTIPLUIM. In dit LA-project zullen dezelfde partners de meest optimale teelt van vlinderbloemige gewassen voor pluimveevoeding bepalen. Er is gefocust op het telen van veldbonen en erwten, in combinatie met gerst, tarwe of triticale. Het doel hierbij is om een maximale eiwitopbrengst te bekomen. Naast inkuilen zullen ook andere verwerkingsmethodes, zoals toasten en extruderen (ook toegelaten in de biologische sector), zijn onderzocht. In het kader van dit project zullen proeven plaatsvinden bij zowel biologische als conventionele leghennen en vleeskuikens. Ook een haalbaarheidsstudie vanuit economisch en milieukundig standpunt staat op het programma. Meer info bij marta.lourenco@ilvo.vlaanderen.be, of via www.pluimveeloket.be.

Tekst: Karolien Langendries (PLUIMVEELOKET) – Marta Lourenço (ILVO) – Luk Sobry (Inagro) – Eva Wambacq & Joos Latré (Proefhoeve Bottelare HOGENT-UGent)

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Landbouwjaarprijzen in 2022 – eerste schattingen
26 jan

Eerste schatting van de landbouwjaarprijzen in 2022

25 jan

10 tips: in de startblokken voor een goede finish

Genetische selectie kan infectieziekten uitroeien
25 jan

Genetische selectie kan infectieziekten uitroeien

et nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2023-2027
25 jan

Kom meer te weten over het nieuwe GLB 2023-2027

vogelgriep H5
25 jan

Uitbraak hoogpathogene vogelgriep op leghennenbedrijf in Wervik

Toon meer

Meer lezen over: biologische pluimvee

Studievoormiddag: recente ILVO-onderzoeksresultaten pluimvee

Studievoormiddag: recente ILVO-onderzoeksresultaten pluimvee

Biologische sector in Duitsland heeft het moeilijk

Biologische sector in Duitsland heeft het moeilijk

Vogelgriep vastgesteld op legpluimveebedrijf in Dalfsen

Vogelgriep vastgesteld op legpluimveebedrijf in Dalfsen

Meer lezen over:

Maak uw keuze:

Diergezondheid

Huisvesting pluimveehouderij

Kies pluimveetak

Marktprijzen

Mest

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Vakpartners

  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer |

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting pluimvee
  • Mest
  • Marktprijzen
  • Pluimveetak
  • Wet en regelgeving
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Opslaan en accepteren