• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveeactueel.bePluimveebedrijf pluimvee nieuws

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting pluimvee
  • Marktprijzen
  • Mest
  • Pluimveetak
  • Wet en regelgeving
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
  • icon

Kringlooplandbouw verlaagt CO2-voetafadruk vlees

Featured. 15 oktober 2020

Kringloop pluimveebedrijf

Veevoer uit reststromen van voedingsmiddelen heeft een CO2-voetafdruk die ruim de helft lager is dan traditioneel veevoer. Dit is de uitkomst van een berekening die diervoederbedrijf Nijsen/Granico heeft laten maken door Blonk Milieuconsultants.

Voor het eerst berekend en gecertificeerd

Het aandeel veevoer in de totale milieubelasting van vlees is aanzienlijk. Wetenschappelijk onderbouwde berekeningen naar de feitelijke effecten van kringloop-veevoer; zijn van belang voor het debat rond vleesconsumptie, voedselverspilling en het terugdringen van onze CO2-voetafdruk. De studie is uitgevoerd volgens een door de EU vastgestelde en wereldwijd erkende methode: de PEFCR Feed for Food Producing Animals. De uitkomst is gecertificeerd door SGS.

Waardevolle voedingsstoffen behouden

Reststromen uit de levensmiddelenindustrie ontstaan als gevolg van snijresten, productiefouten, proefproducties en productieverliezen van bakkerijen en fabrieken. Door hiervan veevoer te maken, behoudt Nijsen/Granico waardevolle voedingsstoffen, zoals eiwitten en mineralen in de voedselkringloop. Zo gaan organische stoffen niet verloren in de vergister of vuilverbrander. Ze belanden in plaats daarvan uiteindelijk op het bord van de consument als een karbonade of eitje. Zodoende scoort Nijsen/Granico hoog op de ladder van Moerman.

Karel van der Velden, Nijsen/Granico: “De CO2-voetafdruk van vlees wordt voor zo’n 70% bepaald door veevoer. Daardoor is de voetafdruk van een ‘kringloop’ schnitzel is ruim een derde lager dan die van een ‘traditionele’ schnitzel. Een stukje kringloopvlees heeft een CO2-voetafdruk die in de buurt komt van een plantaardig geproduceerde schnitzel. Varkens en kippen die met 100% reststromen worden gevoerd, leveren wetenschappelijk aantoonbaar een enorme bijdrage aan de reductie van de CO2-emissie en het sluiten van kringlopen.”

Winst voor biodiversiteit, bodem en natuur

De diervoederindustrie verwerkt al decennia reststromen van voedingsmiddelen zoals bierbostel, aardappelstoomschillen, bietenpulp, wei etc.. Nog altijd bestaat traditioneel veevoer daarnaast  uit speciaal voor dit doeleind geteelde gewassen, zoals tarwe, mais en soja. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties is op dit moment ruim 70% van alle landbouwgrond op de wereld bestemd voor landbouwdieren. De winst die behaald kan worden door gebruik van 100% circulair veevoer van reststromen strekt dus verder dan alleen de verlaging van de CO2-voetafdruk. Ook het landgebruik en de noodzaak om pesticiden of kunstmest in te zetten neemt af.

Vlees met lage carbon footprint

Nu de bijdrage van het veevoer aan de carbon footprint bekend is, openen zich nieuwe wegen om dierlijke producten met een lage carbon footprint in de markt te zetten. De consument heeft nu de mogelijkheid om ervoor te kiezen om door vleesconsumptie bij te dragen aan een lage carbon footprint en het verminderen van voedselverspilling door het sluiten van kringlopen.

Over Nijsen/Granico

Nijsen/Granico is de pionier en uniek op het gebied van circulair veevoer. Ruim 30 jaar verwerkt Nijsen/Granico reststromen uit de levensmiddelenindustrie tot varkens- en kippenvoer. Nijsen/Granico maakt het 100% circulaire kippenvoer van Kipster.

Bron: Nijsen Granico

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Energie besparen 2
28 mrt

Energiebesparing? Ook dit zijn mogelijkheden 

Voorjaarskoersen
23 mrt

Boerenbond kleurt de voorjaarskoersen

Scharrelvleeskuikens
23 mrt

Scharrelvleeskuikens kunnen lagere klimaatimpact hebben dan reguliere vleeskuikens 

Energie besparen
22 mrt

Alleen al met ventilatie is veel energie te besparen 

Vlaamse regering
22 mrt

Vlaamse regering keurt Vlaamse invulling GLB 2023-2027 goed

Toon meer

Meer lezen over:

Energie besparen 2

Energiebesparing? Ook dit zijn mogelijkheden 

Voorjaarskoersen

Boerenbond kleurt de voorjaarskoersen

Scharrelvleeskuikens

Scharrelvleeskuikens kunnen lagere klimaatimpact hebben dan reguliere vleeskuikens 

Meer lezen over:

Maak uw keuze:

Diergezondheid

Huisvesting pluimveehouderij

Kies pluimveetak

Marktprijzen

Mest

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Vakpartners

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer |

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting pluimvee
  • Mest
  • Marktprijzen
  • Pluimveetak
  • Wet en regelgeving
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Opslaan en accepteren