• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveeactueel.bePluimveebedrijf pluimvee nieuws

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting pluimvee
  • Marktprijzen
  • Mest
  • Pluimveetak
  • Wet en regelgeving
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
  • icon

Bacteriën uit trappistenbrouwerij als alternatieve eiwitten dierenvoeding

Featured. 11 februari 2021

Bacteriën uit trappistenbrouwerij als alternatieve eiwitten dierenvoeding

Onderzoekers van de UAntwerpen, UGent en van het bedrijf SEMiLLA IPStar hebben een manier gevonden om purperbacteriën te produceren op het afvalwater van een trappistenbrouwerij. Die bacteriën kunnen dienen als duurzame eiwitbron voor veeteelt en aquacultuur. Een pilootinstallatie werd opgezet in de Nederlandse brouwerij waar La Trappe gebrouwen wordt. Daarmee wordt een nieuwe stap gezet in de zoektocht naar alternatieve eiwitbronnen.

Enorme eiwitbehoefte grote druk op milieu

Eiwitten zijn een essentieel onderdeel van alle voeder dat in veeteelt en aquacultuur gebruikt wordt. Om aan die eiwitbehoefte te voldoen, worden enorme hoeveelheden vis- en sojameel geproduceerd. “Deze eiwitbronnen zorgen echter voor een grote druk op het milieu”, zegt Siegfried Vlaeminck, professor Milieutechnologie (Departement Bio-ingenieurswetenschappen, UAntwerpen). “Het Amazonewoud wordt massaal gekapt om landbouwgrond vrij te maken voor de productie van gewassen zoals soja.” Ook de winning van vismeel zet druk op de natuurlijke visreserves.

Microben als alternatief voor eiwitten

Daarom wordt naar microben gekeken als alternatieve bron van eiwitten wegens hun hoge groeisnelheid, hoog eiwitaandeel en laag waterverbruik. Die kunnen gewonnen worden uit afvalwater, dat vol nuttige bouwstoffen zit.

Pilootproject bij brouwerij La Trappe

UAntwerpen heeft nu samen met het bedrijf SEMiLLA IPStar een pilootinstallatie lopen om purperbacteriën te produceren op het afvalwater van brouwerij De Koningshoeven in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, waar de trappist van La Trappe gebrouwen wordt. “In een 100 liter reactor behalen we een eiwitproductiviteit van 120 ton per hectare per jaar. Dat is heel efficiënt ten opzichte van sojakweek, die slechts 1,5 ton per hectare per jaar haalt”, zegt doctoraal onderzoeker Abbas Alloul. Volgens Rob Suters van SEMiLLA IPStar “zijn dergelijke initiatieven cruciaal om de overstap te maken naar een circulaire economie.”

Test eiwitten met garnalenvoer

Een onderzoek van de UGent en de UAntwerpen toonde al aan dat de geproduceerde microbiële eiwitten een goede vervanging vormen voor soja- en vismeel in garnalenvoer. “Uit onze testen met purperbacteriën blijkt dat garnalen sneller groeiden met microbieel eiwit ten opzichte van het standaardvoer”, zegt Alloul.

Productiekost eiwitten

Volgens de onderzoekers zijn een aantal bedrijven al begonnen met commerciële productie. “De productiekost is vaak een doorslaggevende factor voor het finaal gebruik in diervoeder, maar dat is zeker niet onoverkomelijk en vraagt meer onderzoek”, aldus Siegfried Vlaeminck van UAntwerpen.

Bron: VILT

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Nieuwe Europese wetgeving kan duurzaam boeren aantrekkelijker maken
31 mrt

Nieuwe Europese wetgeving kan duurzaam boeren aantrekkelijker maken

De Belg houdt van zijn stukje vlees
30 mrt

De Belg houdt van zijn stukje vlees

beheerovereenkomsten
30 mrt

Vlaamse regering keurt invulling VLM-beheerovereenkomsten principieel goed

Energie besparen 2
28 mrt

Energiebesparing? Ook dit zijn mogelijkheden 

Vaccinatietraject vogelgriep gaat door met twee vaccins
24 mrt

Vaccinatietraject vogelgriep gaat door met twee vaccins

Toon meer

Meer lezen over:

Nieuwe Europese wetgeving kan duurzaam boeren aantrekkelijker maken

Nieuwe Europese wetgeving kan duurzaam boeren aantrekkelijker maken

De Belg houdt van zijn stukje vlees

De Belg houdt van zijn stukje vlees

beheerovereenkomsten

Vlaamse regering keurt invulling VLM-beheerovereenkomsten principieel goed

Meer lezen over:

Maak uw keuze:

Diergezondheid

Huisvesting pluimveehouderij

Kies pluimveetak

Marktprijzen

Mest

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Vakpartners

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer |

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting pluimvee
  • Mest
  • Marktprijzen
  • Pluimveetak
  • Wet en regelgeving
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contact
    • Nieuwsbrief
  • Vakpartners
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Opslaan en accepteren