De warmste week sinds de start van de KMI-metingen in 1833 is achter de rug. Het was puffen en zweten geblazen voor zowel mens, dier als plant. Tijd om eens te kijken hoe landbouwers omgaan met die extreme warmte en droogteperiodes.
Met een gemiddelde maximumtemperatuur van 33,47 graden Celsius, gespreid over 7 dagen, hebben we weer een nieuw record gevestigd. Nadat vorig jaar al de warmste dag ooit gemeten werd, de dagtemperatuur klom naar 39,7 graden Celsius op 25 juli, was het nu de warmste week ooit. Het record van langste hittegolf staat wel nog steeds op conto van het jaar 1976, toen goed voor 15 warmtedagen.
Klimaat verandert
In 1976 konden we nog spreken van een uitzondering, tegenwoordig wordt het steeds meer de regel. “Het zijn verontrustende cijfers die er nogmaals op wijzen hoe ons klimaat verandert en de atmosfeer opwarmt”, vertelt meteoroloog Pascal Mormal aan De Standaard. “Zware hittegolven met zeer hoge temperatuurpieken zagen we vroeger om de 15 tot 20 jaar. Nu krijgen we bijna elk jaar die intense hitte.”
Stallen met 85.000 slachtkuikens af koelen
Jan Swennen uit Grote-Brogel maakt gebruik van waterverneveling onder hoge druk en extra ventilatie om zijn stallen met 85.000 slachtkuikens af te koelen. Daarnaast geeft hij ze een vitamine C-supplement waardoor ze beter bestand zijn tegen de hitte. Dat krijgen de kuikens van Michaël en zoon Yves Roebben ook. Zij zetten tijdens de zomer ook minder kuikens op stal, waardoor ze meer ruimte hebben. “Eens ze vijf weken oud zijn, doen we aan voederbeperking op de heetste uren van de dag. Een volle maag en krop duwen op het middenrif en dan kunnen ze minder goed ademen. Dit geeft bij hitte een hoger risico op sterfte.”